naar inhoud

Leerkracht in de kijker: Ruben De Maesschalck

Ruben De Maesschalck is een nieuwe kracht in onze kunstenacademie. Hij geeft basgitaar en MCV jazz-pop-rock. Hij is een Aalstenaar die zijn jazzopleiding genoten heeft aan het conservatorium van Antwerpen en woont in het epicentrum van de Belgische muziekscène, stad Brussel. Als moderne elektrische muzikant heeft hij een brede smaak in muziek. De guilty pleasures zijn groove, soul, jazz, pop, hip hop en productie. We stelden Ruben volgende vragen:


Ben je naast leraar zijn ook zelf nog actief bezig met kunst?

Uiteraard! Wanneer er een smakelijke line-up is tijdens een festival of een lekker concert in de buurt kan ik niet weigeren eens te gaan piepen. Ik heb ook het geluk dat ik veel tijd kan investeren in repeteren, creëren en optreden. Momenteel heb ik 3 bands: Woolvs, Onzin en Bombataz. Met Bombataz komt er na de zomer een eerste full album uit dat als een bom zal inslaan!

Wat was je lievelingsspeelgoed of vrijetijdsbesteding als kind en heeft het iets te maken met wat je nu doet?

In retrospect merk ik op dat ik veel floot, luidkeels meezong met de radio of op de tafel, stoelen, potten en pannen klopte tot ergernis van mijn gezin. Het werd zo erg dat ze dachten dat ik een drummer moest worden om daar mijn energie en beatbox beats in kwijt te raken. Nu ben ik geen drummer geworden, maar ik irriteer ze nog altijd.

Wanneer wist je dat je iets met kunst wou gaan doen? Heeft een leraar of artiest jou beïnvloed?

Ik heb me ingeschreven in de muziekschool toen ik 15 jaar was want… ik wou echt leren drummen! Daar heb ik Karel van Marcke leren kennen die drums en samenspel gaf. In zijn combo zat er geen bassist en hij heeft mij die eerste kans gegeven basgitaar te spelen. Hij heeft me echt dat duwtje in de rug gegeven waarvan ik niet wist dat ik het nodig had. Vanaf toen was ik verliefd op de lage frequenties van de basgitaar. Door hem ben ik ook in de wereld van improvisatie jazz verzeild geraakt.

op 20 april
Nieuwsoverzicht